Adet döngüsü (siklusu) nedir ?
Adet dönemi her ay kadının metabolizmasını ve vücudunu hamilelik dönemine hazırlayan bir döngüdür. Adet kanaması ise bu döngünün sadece bir parçasıdır. Bu döngünün uzunluğu adet kanamasının başladığı ilk günden bir sonraki kanamanın başladığı ana kadar geçen zamandır. Genel olarak 28 gündür fakat 23-35 gün arasında olması normaldir.
Adet siklusu (döngüsü) boyunca neler olur?
Adet siklusunda ( döngüsünde ) yumurtalıklardan bir tane yumurta hücresi oluşur ve yumurtlama meydana gelir. Bu arada rahmin içerisindeki zar tabakası önce kalınlaşır, sonrasında ise salgı üretme safasına gelir. Bu aşamada rahime giden kan miktarı da olağandan çok daha fazlalaşır. Yumurta fallop tüplerinden geçer ve rahime ulaşmışır. Bu geçiş esansında sperm ile karşılaşırsa döllenme meydana gelir. Döllenen yumurta da rahimindeki bu kalınlaşmış tabakaya yerleşir ve büyüme dönemine başlar. Eğer hamilelik gerçekleşmezse kandaki hormonlar azalır, rahimin içindeki kalınlşmış tabakaya gerek duyulmaz ve bu tabaka kanama ile birlikte dışarı atılmış olur.
Adet kanaması nedir ?
Adet kanaması kalınlaşmış yumurtalık tabakasının ve kanın vajinal yol ile dışarı atılmasına verilen addır. Adet kanaması hafif, orta veya çok şiddetli şekillerde yaşanabilir. Bu durum bünyeden bünyeye değişiklik gösterebilir. Hatta bazen kişinin kendisinde de değişik şekillerde de olabilir. Pek çok bayanda 1-2 gün hafif şekilde, daha sonra 1-2 gün şiddetli şekilde olur ve takiben yeniden hafifleyerek biter. Adet dönemin başladığı ilk yıllarda kanamalar düzensiz şekilde belirti gösterebilir.
Adet kanaması kaç gün devam eder?
Her kadın farklı olduğundan dolayı adet kanamasının süresi de farklı şekilde olur. Bazı kadınlarda bu süre 2-3 gün sürerken bazılarında ise 1 hafta kadar devam edebilir. Ergenlik dönemine geçen bir kişinin kanamalarının düzene girmesi birkaç yıl sürebilir. Bir ay 4 gün süren kanama sonraki ay 6-7 gün sürebilir. Eğer kanamalar çok düzensiz bir şekilde ise tıbbi müdahale gerekebilir. Kanamaların 7 günden daha uzun sürmesi ise normal bir durum değildir.
Tampon/Pad ne sıklıkta değiştirilmelidir?
Hijyenik pedler iyice dolmadan değiştirilmelidirler. Kanamanın miktarına göre bu pedlerin değişim süresi belirlenmelidir. Her kadın bu sıklığa kendi durumlarına göre kendisi karar verebilir. Eğer tampon kullanılıyorsa her tampon 4 saatte bir değiştirilmelidir. Tamponun 6 saatten fazla değiştirilmemesi ciddi tıbbi tehtit oluşturabilecek riskler taşır. Tampon kulanırken belirtilerden biri görülürse acilen jinekoloğunuza baş vurmanız gerekir :
• Aniden çıkan yüksek ateş
• Kas ağrısı
• İshal başlaması
• Baş dönmesi
• Bayılma
• Ciltte kızarıklık veya alerji
• Boğaz ağrısı
• Gözlerde kanlanma ve ağrı oluşumu
Adet kanaması sırasında günlük hayat sürdürülebilir mi?
Evet elbette sürdürülebilir. Kanamalarınız günlük işlerinize engel olmaz. Spor yapmaya ve işinize ve benzeri aktivitelere devam edebilirsiniz. Tampon kullanıyorsanız yüzmenizde bir sakınca olmaz. Hatta uzmanlar, bazı kadınlarda adet kanaması döneminde spor yapmanın adet sancılarına iyi geldiği belirtmektedirler.
Adet gecikmesi ne anlama gelmektedir?
Her adet gecikmesi durumunda ilk yapılması gereken hamilelik durumunun olup olmadığının belirlenmesidir. Hamilelik dışında adet gecikmesine neden olabilecek birçok başka durum vardır.
Yaş: Yeni adet gören ya da menopoza dönemine yaklaşmış kadınlarda adet gecikmeleri norml görülebilir.
Egzersiz: Yoğun olarak yapılan spor adet gecikmesine yol açabilir.
Stres: Sıkıntı, üzüntü ve benzeri duygusal yoğunluklar adet gecikmelerine yol açabilir
Hastalık: Çeşitli sistemik hastalıklar adet gecikmesine neden olabilir.
Kilo : Ani kilo artışı ya da kaybı bazı durumlarda adet gecikmesine neden olabilir
Hangi durumlarda doktora danışmalıyım?
• 16 yaşına kadar adet kanaması görmediyseniz
• Adet kanamalarınız normalden daha uzun sürüyorsa
• Kanama miktarı çok fazlaysa
• Adetleriniz birden kesildiyse
• Adet döneminizde çok fazla ağrınız oluyorsa
• İki adet dönemi arasında da kanamanız oluyorsa