Erkek infertilitesine sebep olan nedenlerin ortaya konması ve intrasitoplazmik sperm enjeksiyonunun (ICSI) yardımla üreme tekniklerinde başarı ile uygulanması erkek infertilitesinde devrim yaratmıştır.
Klinik araştırma sırasında erkek sistematik bir şekilde incelenmelidir. Değerlendirme; anamnez, fizik muayene ve ejakülatın laboratuarda incelenmesini kapsar. Dünya çapında yapılan ve 32 kliniği içeren çok merkezli bir çalışmada, infertil çiftlerinin % 30-40’ında sadece erkek faktörü infertilite nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. İnfertil olarak tanımlanan erkeklerin % 12’si 4 yıl içinde gebelik oluşturabilmektedir.
Erkek infertilitesinde, ilk ve temel tetkik spermiogramdır. Semen parametrelerinin değerlendirilmesinde ise normal değerler konusunda bir karışıklık bulunmaktadır.
Hormonal Nedenler: Beyin kısmındaki hipofiz bezinden salgılanan sperm üretim ve olgulaşmasını etkileyen FSH ve LH hormonundaki problemler
Testislere Ait Sebepler: Sperm yapım bozukluğuna bağlı sebepler (Nonobstrüktif) ve sperm atım bozukluğuna bağlı sebepler (obstrüktif)
Sperm Taşıyıcı Kanallara ve Organlara Ait Sebepler: Üretilen spermin bu yollardaki bir tıkanıklık sonucunda ejekulata (meni) ulaşamaması ile sonuçlanır.
Bu sistemin doğuştan tıkalı olduğu durumlarda eşler kistik fibroz geni açısından taranmalıdır. Çünkü testislerden elde edilen sperm sonucu oluşan gebeliklerden oluşan çocuklar böyle bir risk taşırlar. Diğer cerrahi yada tıbbi sebeplerden oluşan hastalıklar sebebe yönelik tedavi seçeneklerinden faydalanabilirler.
LABORATUAR İNCELEMELERİ
Semen Analizi: Sperm örneği vermek için bir cinsel ilişki veya boşalmadan en az 3 gün, en fazla 5 gün sonra (cinsel perhiz) merkezimize başvurmanız istenir. Daha önce başka merkezlerde yapılmış semen analizlerinize rağmen en az bir kez merkezimizde inceleme yapılması zorunludur. Meni verme işleminde sabun v.b. kayganlaştırıcı maddeler kullanılmamalıdır. Penis ve parmaklar verilen kabın iç yüzüne dokundurulmamalıdır. Verilen örneğin tamamının kabın içine girmesi gerekmektedir. Laboratuar ortamında örnek veremeyen hastaların doktorlarına yada Laboratuar görevlisine durumu bildirmeleri gerekir. Laboratuar dışında örnek verecek şahısların örneği 20 dk. içinde vücut ısısında ( örneğin koltuk altı) ve güneş görmeden laboratuara ulaştırması gerekir.
Azospermi
Azospermi, hiç sperm üretilememesi veya semen sıvısında hiç sperm bulunmaması durumudur. Bu durum hormonal dengesizlikler veya fiziksel tıkanıklıklar nedeni ile görülebilir. Hormonları düzenlemek için medikal tedavi gerekebilir veya tıkanıklığın cerahi olarak düzeltilmesi gerekebilir.
Azosperminin iki ana gruba ayrılabilir. Tıkanma nedeniyle meydana gelen azospermi ve tıkanma olmaksızın gelişen azospermi.
Tıkanma nedenli azospermi
Tüm azospermi vakalarının %40’ı tıkanma nedenli azospermi kategorisine girer. Spermin vücudu terk edebilmesi için testislerden üretraya ulaşması gerekir. Sperm hücreleri semen ile karışıp vücudu terk etmeden önce üreme sisteminin birçok bezinden ve kanallarından geçer. Bazı durumlarda spermin geçtiği bölgelerde tıkanıklıklar oluşabilir ve sperm bu durumda semen sıvısına ulaşamaz. Bu sperm taşınma problemleri şu durumlar nedeniyle meydana gelebilir:
Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi
Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi spermin testislerde üretilmesindeki bir problemden kaynaklanır. Bu durum çoğunlukla hormonal dengesizliklerin bir sonucudur. Bazı zamanlar vücut sperm yapımından sorumlu hormonları gerektiğinden daha az üretebilir ve azospermi meydana gelebilir.
Tıkanıklığa bağlı olmayan azosperminin sık görülen sebeplerini söyle sıralayabiliriz:
Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi olgularının yarısından fazlasında tanımlanabilen bir neden yoktur.
Oligospermi
Oligospermi semendeki sperm sayısının normalden az olduğu durum için kullanılan bir terimdir, daha kesin olmak gerekirse ejakülatın her mililitresinde 20 milyondan daha az sperm olması durumudur. Geri dönüşlü veya geri dönüşsüz birçok sebep oligospermiye neden olabilir. Oligosperminin en sık nedeni testislerin geçirdiği bir travma, vazektomi veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar sonucu normal sperm akışını engelleyecek bir durum oluşmasıdır.
Oligosermi aynı zamanda sperm üretiminde hormonal nedenlere bağlı azalmalardan, varikoselden, testis hastalıklarından veya obeziteden de kaynaklanabilir. Diğer oligospermi sebepleri ise sigara, stres, alkol ve madde kullanımı, bazı ilaçlar, toksin maruziyeti, kötü beslenme veya aşırı zayıflık olarak sıralanabilir. Bel soğukluğu (gonore) ve klamidya enfeksiyonları gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar da oligospermiye neden olabilir.
Teratozoospermi
Teratozoospermi, sperm hücrelerinin yapısında anormallikler olmasına denir ve erkeklerde kısırlığa sebep olan faktörlerden biridir. Teratozoospermi sperm hareket kabiliyetini azaltır ve spermlerin yumurta membranını geçerek yumurtayı döllemesini engeller.
Nekrospermi
Nekrospermide semen sıvısında bulunan spermler ölü veya hareketsizdir. Bakteriyel enfeksiyonlar nekrospermiye neden olabilirler. Anti inflamatuar ilaçlar ve idrar söktürücüler prostatit, seminal vezikülit, orşit veya epididimit nedeniyle gelişen nekrospermiyi tedavi edebilir.
Astenozoopremi
Astenozoospermi sperm hareketliliğinde azalma anlamına gelir. Ejakülattaki yüzen veya hareketli sperm sayısı çok düşük sayıda olduğunda veya sperm hareketliliği bozulduğunda spermlerin yumurtaya ulaşması ve döllenmenin gerçekleşmesi zorlaşır.