Folik Asit'in Önemi

Folik Asit'in Önemi

Folik asit doğal bir B vitaminidir. Fetusta sırtta bulunan ve içinden sinirlerin geçtiği ve nöral tüp adı verilen kanalın gelişmesinde yardımcıdır. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin ve DNA'nın üretiminde vücud folik asite gereksinim duyar. Keza beyin, sinir sistemi ve omurilik sıvısı için önemli bir vitamindir. Nöral tüp gelişmekte olan fetüste daha sonra beyin ve omuriliğe dönüşür. Eğer nöral tüp iyi bir şekilde kapanmaz ise bebek sırtında bir yarık ile doğar buna nöral tüp defekti (NTD)denir. İşte folik asit NTD lerinin önlenmesinde önemli rol oynar.

En sık görülen nöral tüp defektleri;

Spina bifida: omuriliğin tam olarak kapanmaması

Anensefali: beyinde ileri derecede gelişme geriliği

Ensefalosel:Beynin kafatasındaki bir açıklıktan dışa doğru bombeleşmesi

Tüm bu defektler gebeliğin ilk 28 günü içinde oluşur, yani genellikle kadın o deönemde gebe olduğunun bile farkında olmayabilir. Bu nedenle folik asit eğer gebelikten önce ve gebeliğin ilk haftalarında alınırsa işe yarar.  

Bu nedenle doğurganlık yaşında olan tüm kadınların yeterli folik asit alması çok önemlidir. Çünkü gebeliklerin ancak %50 si planlanmış gebeliklerdir.

Günlük 400 microgram folik asit alınması ve folik asitten zengin gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Bu hem doğum defektlerini hem de düşükleri önlemeye yardımcıdır.

Folik asitten zengin gıdalar;yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, brokkoli, fasulye, bezelye, mercimek, avocado, kuruyemiş, karnabahar, havuç ve turunçgillerdir.

Folik asit aşırı pişirme ile bozulabilir, bu nedenle çok az su ile kapaklı bir tencerede pişirilmeli veya hafif haşlayarak yenmeli, mikrodalda fırın kullanılabilir veya en iyisi yenebilenleri çiğ yemektir.

Süha Sönmez'e Sorun

Etiketler