KASIK AĞRISININ SEBEPLERİ NELERDİR?

KASIK AĞRISININ SEBEPLERİ NELERDİR?

KASIK AĞRISININ SEBEPLERİ NELERDİR?

Göbek deliğinin altı ile bacakların üst kısmı arasındaki ağrılar kasık ağrısı olarak değerlendirilir. Bunun birçok sebebi olabilir. Yumurtlamaya bağlı tamamen zararsız bir ağrı olabileceği gibi, bir sindirim sistemi rahatsızlığını ya da acilen hastaneye gitmenizi gerektiren bir durumu da gösterebilir.

Apandisit

Eğer sağ kasıkta keskin bir ağrı varsa ve buna kusma ve ateş eşlik ediyorsa apandisit olabilir. Bu belirtiler olduğunda mutlaka bir acil servise gitmelisiniz. Çünkü ameliyat gerekebilir. Geç kalındığında organ patlayabilir ve enfeksiyon tüm karın içine yayılabilir, bu da ciddi komplikasyonlara yol açabilir. 

Spastik Kolon

Karın ağrısı, kramplar ve şişkinlikle birlikte birbirini takip eden ishal ve kabızlık süreçleri yaşıyorsanız spastik kolon şüphesi var demektir. Kesin tanı için mutlaka  doktora gitmelisiniz. Bu durumun kesin sebebi bilinmemekle birlikte diyet uygulamaları, stres yönetimi ve bazı ilaçların faydalı olabileceği bilinmektedir.

 

Orta Ağrı (yumurtlama ağrısı)

Bir adet döngüsünün tam ortasındaki günlerde kasıklarınızda ağrı hissediyorsanız muhtemelen yumurtluyorsunuzdur.  Yumurtlama esnasında bir miktar sıvı ve kan da batına döküldüğü için karın zarının uyarılmasına bağlı ağrı oluşur. Bu zararsızdır, hatta sizin fertil olduğunuzu yani doğurganlığınızı gösterir. 

Adet Öncesi Gerilim ve Adet Sancıları

Bu tür ağrılar daha çok karın alt kısmında ve belde hissedilir. Genellikle 1-3 gün sürer. Ağrının sebebi her ay dökülen ve yeniden oluşan  endometrium denilen döl yatağının rahimden dışarı atılması için oluşan kasılmalardır.  Böyle durumlarda karın bölgesini sıcak tutmak, bazı ağrı kesici ilaçlar kullanmak, egzersiz yapmak iyi gelebilir. Doktorunuzla konuşarak doğum kontrol hapı ya da anti-depresan ilaçlar da alabilirsiniz.

Dış Gebelik

Eğer embriyo rahim dışında bir yere yerleşip büyümeye devam ederse  dış gebelik adını alır. Rahim dışı yerleşim genellikle tüplerde olur,  tek taraflı keskin, kramp tarzında ağrılara sebep olur, düzensiz vajinal kanama, bulantı ve halsizlik eşlik edebilir. Hayatı tehdit eden acil bir durum olduğundan mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna baş vurulmalıdır.

Cinsel Yolla Geçen Hastalıklar

Kasık ağrısı bazen cinsel yolla geçen hastalıkların belirtisi olabilir. Bunlardan en sık görüleni Klamidya ve Gonore (bel soğukluğu) dir. Her ikisi birden de olabilir. Genellikle ağrıya idrar yaparken yanma ve sızı, vajinal akıntı ve kanama da eşlik edebilir. Mutlaka doktora baş vurulmalıdır.  Eşinizi de yanınızda götürün.

 

Karnın İltihabi Hastalığı

Bu cinsel yolla bulaşan  hastalıkların bir komplikasyonudur  ve kadınlarda kısırlığın önlenebilir bir nedenidir. Rahimde, yumurtalıklarda ve tüplerde yol açtığı hasar erken farkedilip tedavi edildiğinde geçici olabilir. Aksi halde tedavi de gecikilirse tüpler tıkanabilir ve kısırlık sorunu ortaya çıkar.  Kasık ağrısı, ateş, vajinal akıntı ve cinsel ilişki sırasında ve idrar yaparken ağrı belirtileri olur.  Hızlı bir şekilde antibiyotik tedavisi verilmelidir.

Yumurtalık Kistleri

Bazan yumurtanın içinde bulunduğu kesecik çatlamaz ve büyümeye  devam ederek ya da çatladıktan sonra tekrar kapanarak içinin kan veya sıvı ile dolması nedeniyle  kist halini alabilir. Bunlar genellikle zararsızdır ve kendiliğinden kaybolur. Fakat bunlar kasık ağrısı, şişkinlik ve bası hissine neden olabilir. Eğer bu kist patlarsa veya kendi etrafında dönerse  ani ve şiddetli bir ağrı ile sizi acil servise götürebilir

Miyomlar

Bunlar rahim duvarının içinde veya üzerinde büyüyen iyi huylu urlardır. 30-40 yaş arasındaki kadınlarda oldukça sık görülür. Genellikle herhangi bir soruna yol açmazlar. Fakat bazen karın ve bel ağrısı yapabilirler, adet kanamaları artabilir, ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilirler veya gebe kalmayı engelleyerek kısırlık sebebi olabilirler.  Bunlar hastanın şikayeti veya çocuk istemi olup olmamasına göre ya tıbbi ya da cerrahi olarak tedavi edilirler.

Endometriozis

Bazı kadınlarda rahmin iç duvarını döşeyen ve döl yatağı da dediğimiz endometrium dokusu rahmin dışında bir yerde de gelişebilir.  Örn; yumurtalıklarda, tüplerin üzerinde, mesanede, bağırsaklarda  ve vücudun başka bir bölgesinde olabilir. Adet sırasında tıpkı döl yatağı gibi bu dokularda yıkılır ama akacakları bir kanal olmadığı için oldukları yerde kalırlar.  Bu dokular ağrı ve yapışıklıklara sebep olarak  kısırlık sorununa yol açabilirler. Burada da hastanın çocuk istemi olup olmamasına göre tedavide ya ağrı kesiciler, doğum kontrol hapları, adeti durduracak hormonlar  ya da çocuk sahibi olunması için yardımcı üreme teknikleri veya cerrahi girişimler yapılır.

İdrar Yolları Enfeksiyonları

Sık sık idrara çıkıyorsanız veya idrar yaparken acı veriyorsa ya da mesanenizin devamlı dolu olduğu hissi varsa idrar yollarınızda enfeksiyon olabilir. Yani idar yollarınıza mikrop bulaşmış demektir. Hızlı bir şekilde tedavi edilirse ciddi boyutlara ulaşması engellenmiş olur.  Eğer böbreklere yayılırsa  ateş, bulantı, kusma, tek veya çift taraflı bel ve kasık ağrısı yapabilir.

Böbrek taşı

Böbrek taşı, vücudun idrar yolu ile atmaya çalıştığı tuz ve mineral parçalarıdır.  Bunlar kum tanesi kadar küçük veya golf topu kadar büyük olabilirler. Kanlı idrar yapmaya neden olabilirler. Çoğu kendiliğinden düşer, bazıları tedavi gerektirir.  Bel ve kasık ağrılarına neden olurlar.

 

 

Sistit

Mesane iltihabı neticesinde gelişir, sürekli ağrıya neden olur. Genellikle 30-40 yaş arası kadınlarda meydana gelir. Sık idrara çıkma şikayeti vardır. İdrar yaparken ve sex sırasında karın alt bölgesinde ağrı hissedilir.

Organ Sarkması

Genellikle yaşlanma ile ortaya çıkar. Mesane veya rahim vajenden dışarı sarkabilir. Ciddi bir sorun olmamakla birlikte yaşam kalitesini düşüren, bel ve kasık ağrılarına yol açar, cinsel ilişkiyi zorlaştıran bir durumdur. Bazı özel egzersizlerle veya cerrahi olarak tedavi edilebilir.

Karın İçi Yapışıklıklar

Daha önce bir ameliyat veya enfeksiyon  geçirdiyseniz  bunlara bağlı oluşan yapışıklıklar kasıklarınızda sürekli bir ağrıya  neden olabilir. Bazen bu durum için tekrar cerrahi girişim gerekebilir. 

Süha Sönmez'e Sorun

Etiketler