Yardımcı üreme teknikleri (YÜT) spermin kadının rahmine transferi, bağışlanmış yumurtaların rahime yerleştirilmesi veya overlerden yumurta alınarak rahime yerleştirilmesi işlemlerinden bir veya birkaçının uygulanması ile üremeye destek verilmesini sağlayan işlemlerdir.
Yumurta rahmin içinde veya laboratuvar ortamında döllenebilir. Yapay döllenme (YD) ve in vitro fertilizasyon (IFV, tüp bebek) en sık kullanılan YÜT uygulamalarıdır.
Yapay döllenme (YD)
Yapay döllenme en basit YÜT uygulamasıdır. Genellikle komplike olmayan infertilite durumlarında ilk girişim olarak uygulanır. Yapay döllenme spermlerin direk olarak serviks (intraservikal inseminasyon) veya rahim (intrauterin inseminasyon) içine yerleştirilmesidir.
İntrauterin inseminasyon şu durumlarda kullanılır:
Çiftlerin fertilite ile ilgili özel bir sorunu olduğundan veya kadın yaşının büyük olması nedeni ile yapay döllenme başarısız olduğu zaman aşağıdakiler gibi daha ileri bir yapay döllenme işlemi uygulanır:
Standart in vitro fertilizasyon (IVF, tüp bebek)
In vitro, laboratuvarda gerçekleştirilen anlamına gelir. In vitro fertilizasyon laboratuvar ortamında döllenmenin gerçekleştirilmesi demektir.
Tipik IVF işlemi şunları içerir: